Gurka

Rent och fräscht vatten med välbalanserat mineralinnehåll är en förutsättning för att odla riktigt goda gurkor. Eftersom de till mer än 90% består av just vatten är det viktigt att gurkorna får mogna fram snabbt på plantan och lika snabbt transporteras till butiken. Gamla gurkor smakar gammalt vatten helt enkelt.

En svensk med anor

Den gröna, krispiga grönsak som vi njuter av hela säsongen känns verkligen svensk men kommer ursprungligen från norra Indien och Kina. Via Sydeuropa kom gurkan till Sverige på 1900-talet. Här odlas den i växthus som oftast värms upp med flis eller naturgas. 

Dagligt handarbete

I ett gurkväxthus kan det finnas över tiotusen plantor som ska ha tillsyn minst varannan dag. Grönsakerna ska skördas, blad och skott plockas bort och själva plantan måste bindas upp för att ge gurkorna bra utrymme och mycket ljus. Hela skördearbetet sker för hand. De enda maskiner som finns i växthuset är sorteringsmaskinen som sorterar gurkorna i olika storlekar och plastar in dem, och kanske en och annan krattningsmaskin.

Solen ger smak

Den svenska gurkan följer säsongen och är som bäst mitt på sommaren när solen står högt på himlen och dagarna är långa och varma. Den första gurkan brukar vara färdig i februari och den sista i november.

Olika sorter

Det finns en mängd olika sorters gurka, den vanligaste är den mörkgröna slanggurkan men även här finns en mängd sorter att välja mellan. Varje säsong väljer odlaren ut starka och goda sorter, ibland har man flera olika i samma växthus för att bredda säsongen och för att gardera för variationer i klimatet.

När är det säsong för gurka?

När man odlar i växthus finns det flera faktorer som styr säsongen. Som till exempel antalet soltimmar samt temperaturen utanför. I södra Sverige brukar de första gurkorna vara klara i mitten på februari, medan den sista skörden ofta sker i månadsskiftet oktober/november.

Numera odlas det även lite svenskodlad gurka på vintern i Sverige. Denna vintergurka får hjälp av LED-lampor som ersätter bristen på solljus och lite värme i växthusen. Vintergurka odlas hos Klagstorps Gurkodling och TF Trädgård i Kullabygden AB.

Nyskördat är bäst!

Nyskördade gurkor är krispiga och doftar gott, och för att bevara fukten förses de med en plast som bör sitta kvar så länge som möjligt eftersom den skyddar mot uttorkning. Gurkor ska inte förvaras i kylskåp, då kan de få kylskador. Bäst trivs de i cirka 8-14 °C.

 

Vår kvalitetsmodell

Att skörda i precis rätt ögonblick är en av många saker som gör grönsakerna riktigt goda. En odlare som bestämmer sig för att vara en av oss på Odlarna.se följer alla de kvalitetskrav vi ställer.

Våra odlare

Sök fritt bland odlare antingen via företag eller ort.

Till Kartan

Se var våra odlare befinner sig