Tomat

Långa, ljusa sommardagar med många soltimmar och gott, friskt vatten har vi mycket av i Sverige. Därför har svenska tomater mycket och god smak. Ju längre tomaterna får sitta kvar på plantan och mogna, desto mer hinner de goda smakerna och vitaminerna utvecklas. Bäst är att välja tomater som inte behövt resa långt för att komma till butiken, då vet man att de plockats nyligen.

Pysslas om för hand

De första tomaterna växte i Chile och i Peru i Sydamerika. Via Mexiko tog spanjorerna tomaten med sig till Sydeuropa där man fick lära sig att tomatodling är en konst och ett hantverk. Varje planta får tillsyn varje eller varannan dag. Plantorna, som till sist blir till långa rankor, ska hängas upp och fästas enligt ett visst system. Tjuvskotten ska knipas av, de nedersta bladen plockas bort och de färdiga tomaterna plockas.

Humlor sköter pollinering

Odlarna får också hjälp av humlor för pollinering och eventuella skadedjur bekämpas med predatorer, d v s insekter som äter de skadliga parasiterna. I vissa tomatväxthus finns en sorteringsmaskin som sorterar tomaterna i olika storlekar och fyller dem i de lådor som går ut till butiken. I övrigt sker allt arbete för hand.

Många sorter

Den runda, traditionella tomaten känns som gjord för en svensk grönsakssallad men de första växte i Sydamerika och det var inte förrän efter första världskriget som tomaten blev vanlig här i Sverige. Numera finns det många olika sorters tomater, den minsta heter vinbärstomat och den största bifftomat. Dessutom finns det avlånga, gula och ”svarta” tomater, se ett urval av vårt sortiment längre ner på sidan.

Förvara i rumstemperatur

Tomaten tillhör samma familj som potatis, aubergine och paprika och innehåller både karoten och C-vitamin. Bästa förvaringen är i rumstemperatur eller något svalare, men lägst +8 °C. Om de är rumstempererade när de serveras smakar de som bäst.

När är det säsong för tomat?

När man odlar i växthus finns det flera faktorer som styr säsongen. Som till exempel antalet soltimmar samt temperaturen utanför. I södra Sverige brukar de första tomaterna vara klara i mitten på april. De sista tomaterna skördas ofta i mitten av november.

Numera odlas det även lite tomater på vintern i Sverige. Vintertomaterna får hjälp av LED-lampor som ersätter bristen på solljus och lite värme i växthusen. Vintertomater odlas hos Alfred Pedersen & Son i Trelleborg.

Rund Tomat
Rund Tomat
Klassisk röd rund tomat

Kvisttomat
Kvisttomat
Fin röd tomat på kvist som passar bra i matlagning eller i salladen.

San Marzano
San Marzano
Fyllig & smakrik tomat med oval form

Yolita
Yolita
Liten gul körsbärstomat med söt smak

MiniKumato
MiniKumato
Mörkbrun liten körsbärstomat med fin sötma.

Orangestar
Orangestar
Väldigt vacker, klart orange i färgen och bra smak.

Pärontomat
Pärontomat
Liten päronformad solgul tomat med fin sötma

Corazon
Corazon
Lite hjärtformad röd tomat som har en mjuk och söt smak

Amarillo
Amarillo
Härligt gul plommontomat med fin tomatsmak

Zebrino
Zebrino
Oxblodsstrimmad tomat som är fast i fruktkött och skal

Santorange
Santorange
Liten orange plommontomat med mild smak

Vår kvalitetsmodell

Att skörda i precis rätt ögonblick är en av många saker som gör grönsakerna riktigt goda. En odlare som bestämmer sig för att vara en av oss på Odlarna.se följer alla de kvalitetskrav vi ställer.

Våra odlare

Sök fritt bland odlare antingen via företag eller ort.